SORRENTO RESIDENCE

Guymer Bailey was asked to redesign this Sorrento holiday home to create a welcome escape from busy city life and capture the 360-degree views of the ocean, Port Phillip Bay and the Mornington Peninsula toward Red Hill and Arthurs Seat.

Desiring a space that would bring family and friends together to socialise, we worked alongside our clients to create large entertaining areas, multiple decks and an inviting pool area. A large entertaining area on the kitchen level opens up to the northern ‘summer’ terrace for indoor and outdoor living, where the more formal lounge level opens out to the north east ‘winter’ terrace complete with fire pit and intimate landscaped seating areas.

The architecture has evolved from a deep connection with the landscape - split-levels emulate the sandstone cliffs on the ocean foreshore nearby, and the voids and terraces imitate caves and caverns. A central spine with a pond draws the focus from the main entrance to a cascading water feature on the rear terrace, and the pool and spa extend the idea of water flowing through the house. Skylights allow natural light to wash down the cedar raking wall for the full height of the void.

 

Similar Projects