HOPKINS CORRECTIONAL CENTRE - LANDSCAPE

The Secure Environment Design Alliance (SEDA) was part of the successful bid team chosen to undertake the major and complex expansion of the existing Ararat Prison. Guymer Bailey Architects, as a SEDA partner was the lead design consultant for the $200m, 350-bed expansion and redevelopment Public Private Partnership (PPP) project.

The new works included two accommodation communities each consisting of a 76-bed cellblock and eleven 4-bed residential units, and a therapeutic community containing a 40-bed cellblock, a therapeutic support centre, twelve 4-bed residential units, and an adjacent 8-bed continued detention unit. The expansion also included a gatehouse complex, external stores, shared services including an operational support and operational management building, ten management cells, visits centre, health centre, reception and discharge building, kitchen and laundry, education centre, recreation building with outdoor recreation facilities, and four new industries workshops. Work within the existing prison comprised of the prisoner shop, and the refurbishment or demolition of existing buildings.

Design initiatives have focused on sustainability. As a result of the design, potable water consumption will decrease even though the facility’s capacity has doubled. Guymer Bailey Landscape in partnership with a local Victorian landscape consultant designed the Main Street walkway and entry area to the gatehouse, as well as designing the new sports oval.

 
 
 

Similar Projects