CALOUNDRA COURTHOUSE & WATCH HOUSE  LANDSCAPE

The Caloundra Courthouse and Watch House has become a landmark building within the regional hub of Caloundra. Easily viewed from the main road, the landscape has been designed to communicate the Department of Justice and the Attorney General’s (DJAG) philosophy of an accessible and transparent justice system.

One of the key features in the design is the ‘Arrow of Justice’ created by a prominent artist. This large, pivoting shard collects and dramatically tips the roof rainwater when full into a paved collection pond below where it is then pumped for storage in tanks and recycled. To enforce the message of justice, the path leading up to the artwork has selected paving with subtly engraved tiles featuring the words ‘truth’, ‘honesty’ and ‘integrity’.

Local gene pool and other native plants have been utilised throughout the grounds for shade, colour, screening and buffering. The glazed internal courtyard features rainforest plants to allow natural light into courtrooms and specialised meeting rooms and create calming views. The watch house landscaping forms screening and privacy from neighbours and the street and has carefully considered the need to preserve lines of sight for guards and the CCTV security cameras around the building.

 
 
 

Similar Projects